Skip to main content

De eindredacteur. De dt-foutverbeteraar en de inconsistentiespeurder. De zoeker – en vinder! – van rondcirculerende zetduivels, vluchtig nagecheckte zinsconstructies en andere contaminaties. Maar ook de wegwerker van storende herhalingen, de dubbele-spatie-spotter en de opruimer van archaïsch taalgebruik. De eindredacteur is zoveel meer dan een finale nalezer. Niet overtuigd? We leggen je haarfijn uit wat een externe, frisse kijk van een ZINNIGe eindredacteur voor jouw tekst kan betekenen.

ZINNIG is een tekstbureau. Met toegewijde copywriters die dagelijks in de uithoeken van hun woordenschat grasduinen op zoek naar de juiste terminologie voor je bedrijfsverhaal. We vullen je witte bladfrom scratch – met tintelende teksten. Of we herschrijven. Rewriting zoals dat hier heet. We gooien bestaande input in de blender en herwerken de ingrediënten tot een makkelijk verteerbare tekst boordevol vloeiende zinnen. Het resultaat? Dat wordt altijd gecheckt en gedubbelcheckt. Want elke tekst gaat bij ons door minstens twee paar schrijfhanden: van copywriter naar eindredacteur. Meestal komt er zelfs nog een kwaliteitsbewaker – of kwaller – aan te pas, die inhoudelijk en structureel meekijkt. Kortom, we schrijven, schrappen, herwerken, redigeren en lezen na. Op woord-, zins- én tekstniveau.

Spelfouten, typo’s en zetduivels

Geniepige gluiperds die erin slagen door de mazen van het net te glippen. Ondeugende onderduikers die ontsnappen aan je kritische naleesblik. Spel- en typfoutjes – of in ZINNIG vakjargon: zetduiveltjes – kunnen een pain in the ass zijn. Ze zijn soms zo onopvallend dat je er zomaar overheen leest. Vooral in je eigen teksten. Dat kan tot héél gênante situaties leiden. Denk bijvoorbeeld aan een bakker die beweert zijn taarten zelf te berijden. Spel- en typfouten in je tekst zijn niet alleen beschamend, ze kunnen ook voor verwarring zorgen bij de lezer. Zo zijn ‘drie jarige kinderen’ – hiep, hiep, hoera! – iets helemaal anders dan ‘driejarige kinderen’. En wie ‘een uitje heeft geplant’ kan na de oogst heerlijke uiensoep maken, terwijl ‘een gepland uitje’ wordt gebruikt om te verwijzen naar een vastgelegd tripje in de nabije toekomst. Slordigheidsfoutjes bestaan natuurlijk in verschillende gradaties en het zit ‘m vaak in de details, maar vermijden is uiteraard áltijd beter.

Eindredacteurs hebben een zesde zintuig voor dt-fouten en kennen bijna alle regels van het Groene Boekje. Ze banen zich een weg door fout gespelde werkwoordsvormen en onnauwkeurigheden, maar hebben daarnaast ook aandacht voor stijve archaïsmen en regionale taalelementen. Het eindresultaat: een tekst zónder tenenkrullende spelfouten en rommelige typo’s. Een tekst waarin élke letter van élk woord aan een grondige analyse werd onderworpen.

Contaminaties, grammaticale blunders en stroeve woordvolgordes

Ook op zinsniveau neemt de eindredacteur de tekst onder handen. Verkeerd gebruikte uitdrukkingen – zoals uit de hand escaleren en duur kosten – worden vakkundig verwijderd. Gaat er al een lampje bij je rinkelen? We hebben het natuurlijk over contaminaties: de samensmelting van betekenisverwante uitdrukkingen, waardoor nieuwe – verkeerde – combinaties ontstaan. Het slechte nieuws: heel wat contaminaties zijn zo ingeburgerd dat ze moeilijk op te sporen zijn. Denk bijvoorbeeld aan mond-op-mondreclame in de plaats van mond-tot-mondreclame. Het goede nieuws? Wij, als doorgewinterde taalfanaten, ruimen die woordenwirwar met plezier voor je op! We halen zinsstructuren uit de knoop, werken grammaticablunders weg, schuiven met stroeve woordvolgordes en verlossen je tekst van lijdende vormen. Het geheel besprenkelen we met komma’s, beletseltekens en gedachtestreepjes op de juiste plaats, ét voilà: je zinnen zijn correct én vlot leesbaar!

Onduidelijke boodschappen, inconsistenties en stijlbreuken

De eindredacteur bekijkt de tekst met een helikopterblik. Vanuit vogelperspectief. Van bovenaf, in z’n totaliteit. Want een goede tekst is méér dan een opeenvolging van foutloze zinnen. Een goede tekst klopt van kopregel tot voetnoot. Heeft een eigenzinnig karakter en zindert na. De boodschap is duidelijk, de stijl past bij de doelgroep en de logische opbouw loodst de lezer probleemloos naar het allerlaatste eindleesteken. En vooral: het verhaal leest vlot. Zonder storende herhalingen en dubbelzinnige wendingen. Wil je een nieuwsbrief, blogpost, testimonial of socialmediabericht met impact? Geef ons een seintje en we schaven je tekst bij tot het totaalplaatje helemaal klopt. Van tone of voice en structuur tot consistentie en samenhang. Met een diepgaande kennis van taal en tekst dompelen we ons helemaal onder in het onderwerp en hengelen we naar de essentie. We voeren nog een ‘kwalletje’ uit – ons codewoord voor kwaliteitscheck, remember –, zetten de puntjes op de i en leveren een foutloze eindtekst af. Op álle niveaus.

ZINNIGe eindredacteur nodig om je tekst grammaticaal of stilistisch op te krikken? Je weet ons te vinden.

Saskia

Fervente luisteraar. Houdt van alles wat de bakker verkoopt, vriendelijke knikjes van onbekenden en poëzie. In het bezit van een ruime collectie kladblaadjes en Worddocumenten met talige experimenten. Lacht graag, veel en oprecht.


Evi Maquoi
evi@zinnig.be
+ 32 496 37 45 27


Hilde Neven
hilde@zinnig.be
+ 32 486 80 87 11

Algemene voorwaarden
Cookie policy - Privacy policy